החיים במסתור - אלן ואנדרו הול שמע בלבד קריין: ישנם יהודים אשר עברו את המלחמה תוך הסתתרות בקרב לא יהודים בפולין הכבושה. אלן הול והוריו, אדמונד ומריה, חוו לידה יוצאת דופן של תינוק חדש, אנדרו, שהייתה בגדר נס בזמן שהסתתרו במרתף פחם. הם עמדו בפני החלטה קשה מה לעשות עם התינוק. אלן הול: נכנסנו למרתף והם העבירו את אמי לאזור אחר ואני כלל לא הייתי רגיל להיות רחוק ממנה. אתם צריכים להבין, רחוק ממנה במקרה הזה היה ככל הנראה כ-3 מטרים באותו מרחב, וזה שיגע אותי מפני שהם תלו סדין בינינו. הייתה לה בטן קטנה אולם בימים ההם היינו די רעבים רוב הזמן, ולכן לאנשים הייתה בטן נפוחה וזה לא היה משהו חריג. ועד מהרה נולד אחי. אנדרו הול: שקלתי כקילוגרם אחד בלידה, נולדתי בתקופה אפלה ולא היה סביר שאשרוד. אלן הול: היה רופא בחדר אחר במרתף שבא לראות אותה מפני שבתקופה זו לא נולדו תינוקות. לא היה לי מושג שהיא בהיריון ובמשך זמן רב היא עצמה אפילו לא ידעה. לכן לידת תינוק הייתה בגדר חידוש נפלא, והרופא שהגיע שאל את אמי אם היא יכולה להניק. היא אמרה שהיא ניסתה אבל אינה יכולה. אז הוא אמר, ובכן אין לתינוק זה סיכוי רב, אולם הוא אמר, אם את חייבת, אם את מרגישה שעלייך לעשות כל שביכולתך, בדרך כלשהי הרופא או מישהו במרתף מצא מעט סוכר. אנדרו הול: אז חייתי על מים וסוכר שהוגשו לי בכפית, פשוטו כמשמעו, כפית מחוממת אחת בכל פעם 24 שעות ביממה בימים הראשונים. אנדרו הול: ואז רופא שיניים הגיע למסקנה שלא אשרוד אלא אם כן ייעשה משהו דרסטי, והם למעשה עשו החלפת דם בין הדם שלי לדם של אמי מבלי לבדוק את סוג הדם. ההיגיון מאחורי זה היה או שאשרוד או שלא. אבל שרדתי וזה נתן לי מספיק כוח להתחיל לגדול. אלן הול: היינו בוורשה בזמן המרד. היה עלינו לעזוב מפני שהגרמנים עמדו לרוקן את ורשה מתושבים ואז להרוס אותה עד היסוד. כמו את קרתגו. לצאת מוורשה הייתה בעיה רצינית. האפשרות הטובה ביותר, אשר לא הייתה כה מרנינה, הייתה לצאת דרך הביוב. הרבה אנשים עשו זאת, לצאת דרך תעלות הביוב. אמרו לנו שנצטרך להשאיר את התינוק מאחור או להרוג אותו מפני שאי אפשר לקחת תינוק דרך הביוב. ראשית, אם התינוק יבכה יזרקו רימון יד מלמעלה למטה דרך אחד מפתחי הביוב וכולנו נמות. לכן שאר הקבוצה לא הסכימה שהתינוק יבוא עמנו. ואז אמי עמדה מול כל הקבוצה ואמרה: "לא. או שאף אחד מאתנו או שכולנו נמות. אנחנו לא הולכים להרוג את התינוק הזה, אנחנו לא הולכים לעזוב תינוק שרק נולד מאחור". אנדרו הול: כל יום בחיי על פני האדמה הוא נס ואני מנסה לזכור זאת. קריין: שני האחים והוריהם שרדו את השואה והיגרו לארצות הברית. בסופו של דבר השתקעו במיאמי.

שמע התנגדות: בנג'מין בדזו

פרטיזנים - בנג'מין בדזו שמע בלבד קריין: בין השנים 1942 ל-1944 התנגדה יחידת הפרטיזנים של ביילסקי לנאצים והעניקה מקלט לכמה מיהודי בלארוס אשר הצליחו לברוח ליערות. הפרטיזנים בהנהגת טוביה ביילסקי ואחיו הצילו יותר מאלף יהודים ועזרו להם לשרוד את המלחמה. הפרטיזנים שלחו מורי דרך לגטאות כגון נובוגרודק ולידא, והובילו יהודים לקהילתם שהסתתרה ביער נליבוקי הסמוך. בנג'מין בדזו ואמו היו חלק מקבוצת יהודים שנמלטה מגטו לידא והצטרפה לפרטיזנים ביערות בשנת 1943. בנג'מין בדזו: ובאמצע שנת 43' הם הגיעו והוציאו אותנו. ארגנו את הכול בערב. תהיו מוכנים שבשעה 1 בלילה נברח. אולי היו שומרים שקיבלו שוחד או משהו, איני יודע בדיוק מה היה, אבל אני יודע שיצאתי משם. אמי, אני, ועוד 20, 30 איש. התחלנו ללכת לעבר היער ואני זוכר שישנתי והלכתי. פשוט לא היה לי מספיק כוח. לבסוף, הגענו 150 200 ק"מ בתוך היערות עם הפרטיזנים האחרים, ועבורי זה היה כאילו הגעתי לגן עדן. כאילו מצאתי חופש, הישרדות. מספטמבר 43' ועד יוני 44' זה היה כמו לחיות בעיר הטובה בעולם. בנינו בונקרים, בנינו מקלטים, בנינו כמה מאפיות, בנינו עיר שלמה. חצי מהעיר הייתה תת-קרקעית וחצי מעל הקרקע. כולם נטלו חלק בעשייה. הלוחמים היו יוצאים ומסכנים את חייהם, ובעלי משפחות נשארו במחנה. היינו קרוב ל- 1,200 איש שם, והיו אולי כ- 150,000 פרטיזנים רוסים יחד אתנו. הרגשנו שהשגנו ניצחון. ביילסקי...הוא היה מנהיג הקבוצה והוא קיבל כל יהודי, לא משנה באיזה מצב, צעיר, זקן, אישה או ילד, בואו והצילו את חייכם. גם היום הוא עבורי הגיבור הגדול בעולם... וזה מה שאני זוכר יותר מכול, הוא היה האדם הגדול בעולם שהיה מול עיניי... הוא התייחס לכולם יפה. הוא היה צריך להיות קשוח במידה מסוימת, אבל מטרתו העיקרית הייתה כיצד להציל חיים. חייו היו נתונים לסכנה של אנטישמיות מצד אנשים וכדומה, הוא צריך להיות אגדה לעוד אלפי שנים. מפני שבזכותו יש לנו דור חדש של כמה מאות אלפים. קריין: ביילסקי השיג כלי נשק וחומרי נפץ כדי להיאבק בגדודי הנאצים ולהרוס את הרכבות ומסילות הברזל שבהן השתמשו הנאצים לשלוח יהודים למחנות השמדה. הם נלחמו לצד הרוסים ושחררו את האזור ב-22 ביוני 1944. באותה תקופה מנתה קהילת ביילסקי מספר שיא של 1,230 איש. בנג'ימין בדזו היגר לקנדה ובשנת 1948 השתקע במיאמי.

מצגת שקופיות התנגדות

1 OF 3
  • התנגדות

    היו ארבע סוגי התנגדות תחת הכיבוש הגרמני, התנגדות סמלית, התנגדות פולמוסית, עזרה עצמית ורק לאחר מכן התנגדות חמושה. היהודים היו באופן מסורתי מיומנים בשלוש צורות ההתנגדות הראשונות, והיה עליהם ללמוד להתנגד בכוח.

    מקום מסתור ברצפת בונקר שהוכן למרד גטו ורשה, 1943 / מוזיאון ארה"ב לזכר השואה

  • היהודים מרדו והחלו בהתנגדות חמושה בגטאות וביערות - גם במחנות ההשמדה אושוויץ, סוביבור וטרבלינקה. הם נלחמו לצד כוחות המחתרת הלאומית בצרפת, יוגוסלביה וברית המועצות, אולם לעתים קרובות נלחמו לבדם, מפני שבתוך קבוצות התנגדות מסוימות הייתה אנטישמיות עזה.

    מנהיגי קבוצת הפרטיזנים האנטי פשיסטית בגטו קובנו, 1941-43 / מוזיאון ארה"ב לזכר השואה

  • התנגדות חמושה לא נתפסה בדרך כלל כדרך להשגת ניצחון או הישארות בחיים, אלא בחירה כיצד למות תוך גרימת נזק לאויב.

    אבא קובנר, מנהיג קבוצת הפרטיזנים היהודים בווילנה, 1944 / מוזיאון ארה"ב לזכר השואה