קנת' טרייסטר - פסל הסיום
שמע בלבד
כשהתחלתי לעבוד על אתר ההנצחה, הבאתי קבוצת רבנים לכאן כדי לראות את האנדרטה, אולי 10 או 12 רבנים. ועשיתי להם אותו סיור כמו שאתם עשיתם במשך היום. וסיפרתי להם על כך שזה הסוף וכיצד השתמשנו בדברי אנה פרנק המצוטטת בהתחלה בנימה אופטימית "בני האדם טובים ביסודם", וכאן "אידיאלים, חלומות ותקוות שטיפחנו גואים בקרבנו עד שהם מתנפצים מול אמיתות מחרידות". זה הסוף.
ורבי אחד אמר: "מר טרייסטר, יש לך בעיה". ועניתי, "איזו בעיה?" הוא אמר, "במסורת היהודית אי אפשר לסיים סיפור עם סוף עצוב". זו המסורת היהודית. לסיפור צריך להיות סוף טוב. רבי אחר אמר, "רגע", כפי שאומרים לעתים רבנים, "לשואה חייב להיות סוף עצוב".
והנה אני אדריכל ולא חכם בתורה וניצבתי בפני דילמה. לכן כשחזרתי התקשרתי למל לקסנברג, מל לקסנברג שהוא החכם בתורה שלי. ננסי מכירה אותו ואנשים אחרים מכירים אותו. הוא היה - הוא עדיין, הוא גר בישראל והוא יהודי גדול בתורה. סיפרתי לו את הסיפור. שאלתי את מל "מה הפתרון?" אתה יודע, הוא אמר כך וכך. הוא אמר, "קן, ביהדות, הכל מחזורי. אתר ההנצחה שלך עגול. אין לו התחלה ואין לו סוף. הוא עגול. התורה היא מגילה שלעולם אינה מסתיימת. היא אינה ספר שיש לו התחלה וסוף, היא כל הזמן מגולגלת. כאשר מסיימים אחת, מתחילים אחרת. הוא אמר שזה ההבדל בין היהדות לנצרות. אין לנו סיפור שאינו נפרס ומתגלה. דור אחד אינו בא אחרי השני. יש נכדים, יש ילדים, יש מבוגרים, יש צעירים, יש זקנים, ויש סבים וסבתות. ויש מחזור קבוע של מעגלים שעושים..." והוא אמר "אתר ההנצחה שלך הוא מעגל", הוא אמר, "אין לו סוף".